Як звичка їсти руками може вплинути на організм. Пояснюють вчені
Можливість фізично торкатися до їжі змушує думати, що вона смачніша та ситніша.
Такого висновку дійшли вчені університету Стівенса в Нью-Йорку, провівши низку досліджень.
Справа в тому, що дотик до продукту посилює чуттєві сприйняття мозку та збільшує відчуття голоду, цитує експертів видання The Daily Mail.
![]() |
Можливість торкатися до їжі змушує думати, що вона смачніша. Фото VadimVasenin/Depositphotos |
Вчені виявили, що подібний ефект притаманний людям, які зазвичай контролюють свій раціон.
При цьому, люди, які не обмежують себе у бажані їжі – не відчули особливої тяги, тримаючи продукт у руках.
«Дві групи по-різному обробляють сенсорну інформацію.
Для людей, які регулярно контролюють своє споживання їжі, прямий дотик викликає посилений сенсорний відгук, роблячи їжу більш бажаною і привабливою», – пояснює професор Адріана Маджарова.
Попередні дослідження надмірного споживання їжі показали, що завелика кількість шкідливих продуктів може негативно впливати на частину мозку, яка відповідає за самоконтроль.
А канадські дослідники виявили, що затухання частини мозку, яка регулює силу волі, призвела до більшої тяги до висококалорійної їжі.
Є й інші причини, які на психологічному рівні можуть посилити відчуття голоду.
Наприклад, якщо відволікатися під час прийому їжі на телефон – можна втратити контроль над кількістю спожитих продуктів.
Це заважає організму розпізнавати сигнали, що він ситий, й збільшує апетит.